Omgeving

De Gelderse Achterhoek is één van de fraaiste natuurgebieden van Nederland. Met bossen, akkers, landelijke gelegen dorpen, maar ook met kenmerkende boerderijen en prachtige statige kastelen. Het landschap in de Achterhoek wordt wel een coulisselandschap genoemd, het is een toneel met telkens verschillende coulissen. In de Achterhoek neemt men nog tijd voor elkaar en voor de goede dingen van het leven. Het kleinschalige en vriendelijke karakter maken de streek een ideale plek om op verhaal te komen.

De Gelderse Achterhoek is één van de fraaiste natuurgebieden van Nederland

Het gebied wordt nu door de overheid vooral ingezet als verblijfs-, fiets- en wandelregio waarbij de focus ligt op culinair en authentiek, met daarnaast het organiseren van evenementen op dit gebied. Niets voor niets is de Achterhoek uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland!
In de gemeente Berkelland zijn er vele bezienswaardigheden de moeite van het bekijken waard. Om er enige te noemen.
Borculo kent enkele musea en een molen. Het betreft de dubbele-onderslagwatermolen aan de Korte Molenstraat uit 1628. Thans is hier restaurant de Stenen Tafel in ondergebracht. In Geesteren staat de achtkantige stellingmolen De Ster uit 1859. Eibergen herbergt museum De Scheper. In Heure, vlakbij Borculo, is de oudste iep van Nederland (zo’n 160 jaar!) te bewonderen. De Mallemse Molen te Mallem vervolmaakt een idyllisch plekje aan de voormalige Berkel-arm. De Piepermolen in Rekken: sierlijk en karakteristiek. De gotische Nederlands Hervormde kerk in het centrum van Eibergen waarvan de toren uit de 12e eeuw stamt en waar de genoemde dominee Willem Sluyter preekte, spreekt voor geïnteresseerden zeker tot de verbeelding. Naast het kasteel en bijbehorend park is Ruurlo beroemd om zijn schitterende bossen en doolhof. Neede geniet nationale bekendheid als gevolg van de jaarlijks te houden jam-markt. De Needse berg vormt één van de mooiste stukjes Berkelland en is geologisch bijzonder interessant.

Niet ver van Den Borg verwijderd ligt het  Haaksbergerveen. Het  is een hoogveenachtig natuurgebied van circa 500 hectare in het grensgebied van de Nederlandse provincie Overijssel en Duitsland. Het ligt ten zuiden van Enschede in het oosten van de gemeente Haaksbergen. Samen met het (over de Duitse grens gelegen) Ammeloër Venn (70 ha groot) en onder meer het Aamsveen en het Witte Veen maakt het Haaksbergerveen deel uit van de restanten van een uitgestrekt hoogveengebied

Drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden

in de grensstreek tussen Duitsland en Nederland. In het Haaksbergerveen treft men een typische hoogveenvegetatie aan met soorten als eenarig wollegras, zonnedauw en klokjesgentiaan. Daarnaast zijn er fraaie overgangen naar een basenrijk leemlandschap. Opvallende broedvogelsoorten zijn geelgors, wulp, grauwe klauwier, de gras- en boompieper, roodborsttapuit en blauwborst. Trekvogels zijn zeldzame kraanvogel en de grauwe gans. Bijzondere wintergasten zijn de Klapekster en de Blauwe Kiekendief. Andere diersoorten waarvoor dit gebied van belang is zijn insecten als libellen en waterjuffers, de vis grote modderkruiper, amfibieën als kamsalamander, heikikker en boomkikker en reptielen als de kleine hagedis en de adder.

Kanovaren op de Berkel
De Berkel vindt zijn oorsprong in Billerbeck in Duitsland en is vanaf de Duitse plaats Vreden bevaarbaar voor gevorderde kanovaarders. Vanaf de aanlegsteiger in Ellewick tot aan de aanlegsteiger bij onze boerderij, op het Nederlandse deel, is de Berkel voor iedereen goed bevaarbaar. Ook voor mensen zonder enige kano-ervaring is dit traject in de Berkel een leuke sportieve activiteit. Meer informatie: www.fietsenkanoverhuur.nl.
Het huren van kano’s wordt ook vanaf Den Borg geregeld.

Zwillbrocker Venn
Het Zwillbrocker Venn of (minder gebruikelijk) Zwilbroeks veen is een natuurgebied aan de Nederlandse grens net ten noorden van Meddo, grenzend aan de Nederlandse gemeenten Berkelland en Winterswijk. Dit beschermd natuurgebied is een broedplaats voor meer dan honderd vogelsoorten. In het moerasgebied broedt de grootste binnenlandse kokmeeuwenkolonie van Duitsland, met 16.000 getelde meeuwen. Verder is het Zwillbrocker Venn het meest noordelijk gelegen broedgebied voor flamingo’s in Europa. Meer dan veertig flamingo’s houden zich in het gebied op.

Doolhof te Ruurlo
De grootste heggendoolhof ter wereld staat in de gemeente Ruurlo en is wel een bezoekje waard. Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar Hengelo Gelderland, ligt een doolhof uit 1891 die  in de periode 1975 – 1984 is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit de grootste doolhof van Nederland.

Boerderij, Kaasmakerij en Boerengolf
Met eigen ogen zien hoe boerenkaas wordt gemaakt? In de kaasmakerij is dit proces stap voor stap te volgen. Geniet van de dieren op de boerderij en voor de kleintjes, knuffel de kalfjes en de konijntjes, ontspan in de zandbak of op het springkussen. Boerengolf is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of sportieve aanleg. Samen lachen en lekker buiten bezig zijn vormen de basis voor Boerengolf. Meer informatie: Kaasboerderij Weenink Lievelde

Varen met de Berkelzomp in de mooie Achterhoek
Onder de titel: “Beleef de Berkel” laten de schippers hun gasten genieten van de historie van de berkelscheepvaart en van de natuur op en om deze mooie rivier. Er kan dagelijks geboekt worden voor tochten met zgn. “losse” gasten èn voor groepstochten. Zelfs voor avondtochten. Voor groepen geldt, afhankelijk van de boot, een max. van 15, 20 of 25 personen. Tevens zijn er verschillende arrangementen. Meer informatie: www.stichtingberkelzomp.nl

De Zwarte Cross in Lichtenvoorde
Het Zwarte Cross Festival is het grootste~festival van Oost-Nederland en de grootste en spectaculairste motorcross van Europa. Het Zwarte Cross Festival is een feest met muziek, motorcross, stunts, humor, theater en spektakel. Het festival staat bekend om de typische Achterhoekse gezelligheid en gastvrijheid en wordt jaarlijks medio juli gehouden en bezocht door jong en oud.

Bloemencorso Rekken
Vlak voor het laatste weekend van augustus wordt het jaarlijkse bloemencorso gehouden tijdens het Rekkense volksfeest dat onlangs zijn honderdste verjaardag vierde. Rekken, een dorp met 1400 inwoners maak zich ieder jaar weer op voor een groot volksfeest. Waarbij het bloemencorso het hoogtepunt is. Meer informatie: www.bloemencorsorekken.nl